We kondigden de Beraadsdag 2023 al aan in het vorige nummer van AdRem: op 22 april van 10.30 -16.30 uur kunnen we na lange tijd weer bij elkaar komen. Dan bent u heel welkom bij de Beraadsdag ‘Vele talen, in alles de liefde’ in de kerk van Vrijburg Amsterdam. Wij zien er naar uit om u daar weer te ontmoeten. Kosten €20,-.  U kunt zich opgeven voor de dag via onze webshop www.remonstranten.nl/webshop of per mail via info@remonstranten.nl.

Hoofdspreker

Bekend is al dat Thijs Lijster de hoofdspreker op de dag zal zijn. Hij is universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de RU Groningen en publiceerde onlangs het boek ‘Wat we gemeen hebben. Een filosofie over de meenten.’ Hij gaat in op de vraag welke gemeenschappelijke taal we nog over hebben in onze gefragmenteerde en gepolariseerde wereld.

Workshops in de middag

In de middag gaan we zelf aan de slag in verschillende workshops die lichaam en geest prikkelen:

1. Cyanotypes maken met Karin Bosch.
Maak kennis met de bijzondere techniek van het cyanotype printen. Een oude techniek waarmee je door voorwerpen, bloemen, planten en negatieven op lichtgevoelig papier te belichten, intense cyaanblauwe prints maakt, die ontstaat door blootstelling aan zonlicht.

Tijdens de workshop oefen je de techniek.

2. Op de tast met Kirsten Slettenaar
Bij dit gezegde denk je misschien aan mensen die blind zijn en die alles ‘op de tast’ moeten doen. Maar geen van ons zou ver komen zonder ons tastzintuig. In deze workshop gaan we verkennen hoe je de signalen van je grootste zintuig beter gewaar kunt worden, waarom je tastzin belangrijk is én hoe dit alles kan bijdragen aan jouw zoektocht naar zinvol bestaan.

3. Sterrenstof dat sterren overpeinst met Pieter Hartevelt
Pieter Hartevelt is gefascineerd door het ontzagwekkende heelal dat tegelijkertijd leegte en volheid in zich draagt. In deze workshop beschouwt en bewondert hij met u het hemelgewelf.

4. Film als inwijding in een transitionele werkelijkheid met Amber de Rooij.
Films staan, met name als ze zijn gebaseerd op de Reis van de Held (Joseph Campbell), in een oude universele wijsheidstraditie. Daarnaast heeft film, als bijzondere vorm van kunst, het vermogen om ons diep in onze ziel te raken. Uniek voor de speelfilm is het fenomeen cinematische elevatie. Dan wórden wij als het ware het karakter in de film. In de workshop gaan we dieper op het bovenstaande in en wellicht beleven we zelf cinematische elevatie gedurende de workshop met behulp van een korte film!

5. Zangworkshop met Maarten van der Bijl
Hoe fijn is het niet om te zingen? Behoeft dat nog aanprijzing? ‘Zingen is dubbel bidden’ bovendien, aldus Augustinus.  Maarten van der Bijl, cantor-organist in de Geertekerk, laat ons alle vezels in ons lijf voelen in deze zangworkshop.

6. Tai Chi beoefenen
Tai Chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst, die nu veelal beoefend wordt als innerlijke bewegingskunst. Hele volksstammen beoefenen deze kunst en waarderen vooral zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

7. Kriebelpootjes met Mark van Praagh
Insecten tekenen met fineliners en aquarelpotlood. Er liggen 100 prachtige foto’s klaar van insecten. Mark vertelt en laat zien hoe je een insect kunt tekenen met fineliners, aquarelpotlood en penseel. We tekenen op briefkaartformaat waardoor het overzichtelijk wordt en haalbaar is voor iedereen.

Zie ook

Leegtes roepen
23 maart 2023

Leegtes roepen

Els van der Naalt ervaart in haar coachings- en therapiewerk wat de fysieke en/of mentale aanwezigheid of afwezigheid van een vader betekent in iemands leven. Zij gebruikt de therapievorm familieopstellingen.. Lees verder

Tasten naar het mysterie van de Drie-Ene God
23 maart 2023

Tasten naar het mysterie van de Drie-Ene God

Claartje Slootmans schrijft geen historisch verhaal en ook geen dogmatisch exposé over de drie-eenheid, maar kiest voor een andere weg, namelijk de weg van de liturgie, het gebed en de.. Lees verder