Meekijken in het leven van een ander

Meekijken in het leven van een ander

Dag van de dominee

Weer eens een dag van de dominee! Wat doet hij of zij nu de hele dag? Vandaag ‘Zeeuws meisje’ Elly van Kuijk, die tussen de bomen in Hilversum heimwee had naar wind, zee en ruimte.

Sinds 1 juli – nog maar heel pril dus – ben ik predikante in de Koorkerk in Middelburg. Een prachtige kerk in een stad waar ik al lang geleden verliefd op werd. Niet alleen een nieuwe werkplek heb ik hier; ook mocht ik een mooie kamer betrekken om op de werkdagen een thuis-weg van huis te hebben. Voor tweeëneenhalve dag in de week heb ik zo mijn eigen paleisje in de oude Latijnse School en word ik wakker met het geluid uit mijn jeugd: meeuwengezang!

Mijn werkdag begint vandaag niet anders dan andere dagen: bij het ontbijt lees ik de kranten op mijn tablet. Wat wel nieuw is: er is een krant bijgekomen die het Zeeuwse nieuws belicht! Straks ga ik kennismaken met een gemeentelid, maar daarvoor is het nog te vroeg. Ik lees de mail, doe wat administratie en kijk alvast naar de fietsroute voor straks. De binnenstad ken ik inmiddels wel aardig, maar de meeste gemeenteleden wonen daar toch net buiten. Grappig is dat ik bij de afspraak aan de telefoon meestal ongevraagde doch zeer welkome aanwijzingen krijg. Daarnaast verlaat ik mij graag op de verschillende wegwijzers in de stad en natuurlijk op Google Maps.

Kennismaken

Kennismaken is eigenlijk wel het kernwoord in deze weken: iedereen is nieuw voor mij en ik voor die ander! Op de meeste adressen komt de koektrommel erbij of is er zelfs iets speciaal gebakken: zeg daar maar eens nee tegen. Kortom: dat wordt oppassen geblazen de komende tijd!

Op de terugweg rijd ik langs de kerk. De boekenmarkt die bijna dagelijks open is en veel bezoekers trekt, wordt door enthousiaste vrijwilligers gerund. Door er in deze eerste weken telkens even binnen te lopen leer ik hun namen en gezichten snel kennen. Op deze warme zomerdag schuiven mensen met hun boek in de banken. De kerk die koelte biedt: een mooi beeld.

Na een late lunch wacht een afspraak met Esther, een van de bestuursleden. Zij heeft, geïnspireerd op hetgeen ik in de intrededienst graag zou willen belichten, een prachtig ontwerp gemaakt voor de uitnodigingskaart. We kijken er samen kritisch naar en geven een voorzetje voor de tekst die erop zal worden afgedrukt.

Raakvlakken

Later in de middag staat er een gesprek met een echtpaar op het programma. Er blijken veel raakvlakken; zo hebben mevrouw en ik op dezelfde laan in Den Haag gewoond. Op de terugweg verwonder ik mij erover hoe bijzonder het toch blijft te mogen meekijken in het leven van die ander, te beluisteren wat en wie haar of hem beweegt.

Na de maaltijd blijkt de avond best nog lang; perfect om wat boeken bij elkaar te zoeken voor morgen in de trein op weg naar huis. Ik zie niet uit naar de lange treinreis maar koester wel de leestijd die het schept. Heilige natuur is bijna uit, misschien wordt dat wel iets voor een leeskring deze winter. Nu nog een titel erbij voor in de reistas. Morgenochtend eerst nog een collegiaal overleg en dan in de loop van de middag richting het station.

Elly van Kuijk

Zie ook

Korte berichten
24 december 2020

Korte berichten

Kerst is anders dit jaar. Het lijkt uitgesloten dat we met meer dan dertig (of nog minder in kleine gebouwen) bij elkaar kunnen komen. Vanuit gemeenten gebeurt van alles digitaal, maar ook vanuit de landelijke organisatie hebben we een alternatief aanbod voor u… Lees verder

Een kelder als een huis
9 juli 2020

Een kelder als een huis

Met Lodewieke Groeneveld heb ik afgesproken in de kelder van Vrijburg, een samenwerkingsgemeente van Remonstranten en VVP. Amsterdam is een van de gemeenten, die geen officiële vernieuwingsplek zijn, maar wel met vernieuwing aan de slag zijn gegaan… Lees verder