Dit boek is van mij! #De Vergetelheid

Dit boek is van mij! #De Vergetelheid

Op het landelijk bureau ontvangen we met regelmaat tassen en dozen oude boeken voor in de boekenkast (remonstrantica), om weg te geven aan studenten, of voor het archief. In sommige van die boeken zit een ex libris geplakt. 

Ex libris zijn er sinds de boekdrukkunst, maar ze waren in Nederland bijzonder populair van ca. 1870 tot ongeveer 1960. Het is een vorm van kleinkunst, maar ook gerenommeerde kunstenaars vonden het maken van een ex libris niet te min. 

Ik heb de eigenaren van die boeken bijna nooit persoonlijk gekend, toch leer je ze via hun boekmerk een beetje kennen. Ze vertellen hun naam, motto of leidraad voor het leven; de afbeelding is met zorg gekozen: het familiewapen of de verbeelding van de familienaam, iets dat past bij het motto of bij de persoon zelf. Ontroerend vind ik dat. Het stemt mij ook wel eens weemoedig, al die sporen van mensen die er niet meer zijn met dezelfde liefde voor boeken als ik.

Liesbeth Orthel

Zie ook

Verder praten
15 april 2024

Verder praten

De thematiek van deze Ad Rem nodigt uit tot met elkaar verder praten. Niet alleen omdat het onderwerp bij zovelen van ons leeft, maar ook omdat onze keuzes met betrekking.. Lees verder

De zin der onvolmaaktheid. Uit de geschriften van Van Holk
15 april 2024

De zin der onvolmaaktheid. Uit de geschriften van Van Holk

Het overlijden van oud-minister van Justitie en voormalig minister-president Dries van Agt, in februari van dit jaar, heeft me getroffen. Hij stierf hand in hand met zijn vrouw Eugenie, met.. Lees verder