Suriname-uitwisseling: jonge Surinamers komen naar Nederland

Suriname-uitwisseling: jonge Surinamers komen naar Nederland

Vorig jaar augustus hebben we met een groep Nederlandse en Surinaamse jongeren een uitwisselingsproject gedaan in Suriname. We hebben toen een geweldige tijd gehad, waarbij we veel over elkaar, de cultuur en onze gedeelde geschiedenis hebben geleerd. Dit jaar vervolgden we de uitwisseling, waarbij een groep van elf Surinaamse jongeren naar Nederland kwam.

Koloniaal verleden


In Hoorn hadden we een rondleiding door de stad, waarbij we ook bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen stopten. Deze in Hoorn geboren gouverneur-generaal van de VOC is lang gezien als de held van de stad, maar hij is ook omstreden door zijn bloederig gewelddadige optreden in Indonesië. Als protestactie plaatsten we de foto van Anton de Kom op de sokkel van het standbeeld. Het gaat hier niet om de discussie of een standbeeld wel of niet moet blijven staan, maar dat we het hele verhaal vertellen en daarbij ook mensen die we uit de Nederlandse geschiedenis hebben gewist weer bij naam noemen.

We hebben twee nachten gelogeerd bij gastgezinnen in Hoorn. We hebben mooie gesprekken gehad over wat ons bezighoudt en konden elkaar meer vertellen over de Surinaamse en Nederlandse cultuur. Het was ook mooi om verschillende generaties bij elkaar te brengen en we hebben er allemaal iets waardevols aan overgehouden.

Kunst


Natuurlijk kon een bezoek aan Amsterdam tijdens deze uitwisseling niet ontbreken, waar we onder andere een rondleiding hadden door het Stedelijk Museum. Voor veel van de Surinamers was het de eerste keer in een museum voor moderne kunst, en het maakte grote indruk. We bekeken een schilderij gemaakt door een Surinaamse kunstenaar, waarin stukken van pangi’s waren verwerkt. Dit zijn traditionele Surinaamse stoffen met kleurrijke patronen die worden gebruikt als omslagdoek. Het was leuk om te zien hoe zo de Surinaamse cultuur een plaats krijgt in het museum. Na de rondleiding hadden we een gesprek over heritage, wat laat je achter voor volgende generaties. In het museum laten kunstenaars duidelijk iets achter dat na decennia nog wordt gewaardeerd, maar ook in kleine dingen, door aandacht voor elkaar en van elkaar te leren kun je iets nalaten aan de mensen om je heen en volgende generaties.

Angsten en dromen


Na een aantal dagen van heel veel cultuur en nieuwe dingen leren, zochten we de rust op bij Nan Pluijmakers op de Oosterhoeve in Winterswijk. Daar werden we verwend met heerlijk eten, maakten we muziek samen en gingen zwemmen en iedereen ontspande na alle drukte van de vorige dagen. We kregen de opdracht om in groepen elkaar beter te leren kennen aan de hand van vragen die we uit een envelop trokken. Er ontstonden diepe gesprekken over wat we belangrijk vinden in het leven, angsten en dromen, en we zongen en lachten samen. Na twee dagen met elkaar gesproken te hebben, maakte iedereen een cadeau voor iemand uit het groepje. Het was heel bijzonder hoe iedereen een heel persoonlijk en waardevol cadeau had gemaakt voor de ander, door bijvoorbeeld een lied te zingen, een tekst voor te dragen of iets lekkers te koken. De cadeaus lieten zien dat er écht naar elkaar geluisterd was, dat we elkaar begrepen en zwakke plekken kenden, maar ook dat we er waren om elkaar te steunen.

Samen vieren


De uitwisseling sloten we af met een zomerviering op wijngoed Kranenburg, georganiseerd door de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen. Elk groepje had hiervoor een korte performance voorbereid waarin onze ervaringen van Suriname en Nederland samenkwamen. We hebben veel geleerd van elkaar, over wie we zijn, wat we belangrijk vinden in het leven, en over de cultuur waarin we leven. Suriname en Nederland liggen zo ver weg van elkaar, maar zijn verbonden door de gemeenschappelijke geschiedenis. We zullen verbonden blijven door wat we samen in deze uitwisseling met elkaar hebben meegemaakt.

Heel veel dank aan Jan Berkvens voor het initiëren en organiseren van deze uitwisseling. Bij de afsluitende dienst nam hij afscheid als predikant van Jongerengemeente Arminius.

Marjolein Burgers

Zie ook

Wek de Grondwet weer tot leven
5 april 2022

Wek de Grondwet weer tot leven

De Nederlandse rechter mag geen wetten toetsen aan de Grondwet, maar moet wetten toetsen aan internationale verdragen. Rare zaak! Gevolg is wel dat de nationale grondrechten een dode letter zijn geworden: ze staan in de Grondwet, maar de rechter kan er niets mee. Gelukkig staat het afschaffen van het toetsingsverbod nu in het regeerakkoord, schrijft Matthijs de Jongh (1974)… Lees verder

Dag van de predikant ‘Koffie en koude pannenkoeken’
9 juli 2020

Dag van de predikant ‘Koffie en koude pannenkoeken’

Wat doet een dominee de hele dag, zeker in deze coronatijden? Kim Magnée – de Berg, remonstrants predikant van de samenwerkingsgemeente Gouda (Do, Re en VVP), laat het ons zien en wijdt er enige tekst aan… Lees verder