Boekbespreking: Luister je wel naar míj?

Boekbespreking: Luister je wel naar míj?

Waarom stelt een kleuter dezelfde vraag steeds opnieuw? Waarom krijg je van zesjarigen vaak waarom-vragen? Hoe stimuleer je een kind om meer te vertellen? Waarom lijken kinderen naarmate ze ouder worden meer gesloten te worden en is dat ook echt zo?

Soms is een leerboek een feest om te lezen, een feest van herkenning en aanmoediging. Dat gaat op voor Luister je wel naar míj? van Martine F. Delfos. Gesprekken met kinderen voeren we allemaal: (groot)ouders, leerkrachten, hulpverleners. Maar hoe kun je die gesprekken in de dagelijkse praktijk een extra stimulans geven?

Het boek is geschreven naar aanleiding van onderzoek naar de beleving van kinderen in de jeugdhulpverlening, maar het is zeker geen zwaar cursusboek voor hulpverleners. Het brengt zeer toegankelijk bij elkaar wat er uit onderzoek bekend is over gespreksvoering met kinderen (niet zoveel eigenlijk) en beschrijft herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Het beschrijft mooi compact hoe taal voor kinderen werkt, hoe kinderen zich ontwikkelen van geboorte tot ongeveer twaalf jaar en wat dat in de verschillende fases betekent voor gesprekken. En daarmee kijk je als gesprekspartner natuurlijk ook naar jezelf.

En om je op weg te helpen zijn er allerlei oefeningen die je wel of niet kunt doen. Zelfs als je ze niet doet, kan het lezen ervan je stimuleren om je af te vragen hoe je je eigen gesprekken eigenlijk voert.

Ik las de 22e editie, geen recent boek dus, maar dat zegt wel iets over de relevantie. En tenslotte: er bestaat een deel twee: Ik heb ook wat te vertellen: communiceren met pubers en adolescenten. Dat heb ik nog niet gelezen, maar wedden dat erin staat dat naast elkaar afwassen of in een auto zitten gesprekken makkelijker maakt?

Geertrui Meinema – Linders

Martine F. Delfos, Luister je wel naar míj? Uitgeverij Swp, 2005. 192 pp. Prijs: €24,99.
ISBN 9789066657243

Zie ook

Een onwaarschijnlijke gemeenschap #wat is geloven?
7 april 2021

Een onwaarschijnlijke gemeenschap #wat is geloven?

Johan Goud schrijft in AdRem een negendelige serie over de vraag wat geloven nu eigenlijk is. In dit nummer zijn laatste bijdrage, deel 9… Lees verder

De parabel: een verhaal met een open einde
28 september 2021

De parabel: een verhaal met een open einde

Wat zijn parabels? Sprak alleen Jezus in parabels? Hoe zit dat in de vroegrabbijnse literatuur? Wat kunnen wij vandaag de dag leren van parabels? Eric Ottenheijm, universitair docent in Utrecht, vertelt Yvonne Hiemstra over de kracht van de vroegchristelijke en vroegrabbijnse vertelkunst… Lees verder