Drie tips voor een goed Facebookpagina voor de kerk

Drie tips voor een goed Facebookpagina voor de kerk

Op Facebook zijn ze overal aanwezig: pagina’s van diverse kerkgenootschappen en lokale kerken. Zo ook bij de Remonstranten. Hier drie tips voor een goed en optimaal gebruik van dit prachtige medium.

1. Maak een ‘pagina’ aan en geen Facebookaccount

Het idee van Facebook is een netwerk van bestaande personen die elkaar kunnen opzoeken en berichten van elkaar kunnen lezen. Wat ik steeds vaker zie is dat organisaties een Facebookaccount aanmaken en daarmee vrienden worden met persoonlijke bekenden. Dit is niet meteen fout, maar ook niet hoe Facebook is bedoeld. Beter maakt u – als u er nog geen heeft – een persoonlijk Facebookaccount aan, met uw eigen foto. Zodra u dat doet ligt de Facebookwereld aan uw voeten en kunt u pagina’s opzetten, zo veel als u wilt. Het voordeel hiervan is dat u gemakkelijk kunt schakelen tussen meerdere pagina’s en statistieken en aparte meldingen krijgt. Zo houdt u ‘werk’ en privé gescheiden.

2. Gebruik levende stenen

Hoe trots u ook bent op uw kerkgebouw, het is allemaal al eens gedaan, het wordt nog steeds gedaan en het heeft een negatief effect. Facebookers willen leven zien. De beste kerkelijke websites hebben enthousiaste kerkbezoekers scherp in beeld en gebruiken deze – vaak schitterende plaatjes – om hun warme gemeenschap te promoten. Doe dit ook op Facebook! Daarnaast leent de omslagfoto zich goed voor een groepsfoto van alle gemeenteleden staand of zittend vóór uw prachtige kerkgebouw.

3. Deel alles of alleen hoogtepunten

Als u de pagina heeft gemaakt kunt u mededelingen doen. De grootste valkuil is om iedere week aan te kondigen wie er zondag preekt en hoe laat de dienst begint. Deel alles: kringavond, gezellige barbecue, struikelende organist en slapend kind in de dienst, liefst met foto of video. Of alleen hoogtepunten: komende woensdagavond spreekt Jan Siebelink over de verfilming van zijn boek Knielen op een bed violen: link naar de agenda op de website. Tip 2 en 3 gelden overigens ook voor Twitter, succes!

Jaap Marinus
Projectmedewerker jongeren E-mail: jaapmarinus@remonstranten.org

Zie ook