In het najaar van 1918 vult een huiskamer in Rotterdam zich met jonge ouders. Deze ouders willen hun kinderen de verhalen uit de bijbel meegeven op een manier die losstaat van de kerken van dat moment, om vrije geesten te ontwikkelen. Zij komen in contact met een jonge dominee, Martin van de Laar Krafft. Hij praat bevlogen over een kinderkerk en jeugdkerkdiensten. Na een ‘proefdienst’ op 9 december mag hij op 16 december 1918 een volwaardige dienst leiden. De Vrije Jeugdkerk is geboren.

Het is honderd jaar geleden dat Ds van de Laar Krafft ‘zijn’ jeugdkerk begon die uitgroeide tot een goedlopende vrijwilligersorganisatie. De VJK bloeit met nu, in 2018, vertelkringen in drie steden, verschillende kampen voor kinderen tussen de 8 en 17 jaar en allerlei andere activiteiten voor leiding en oud-kampers van alle leeftijden.

Alive and kicking
De VJK is springlevend, anders dan vergelijkbare organisaties als de VCJC, VCSB en de NCSV, die de jaren zeventig niet overleefden. In een lijvig werk over de geschiedenis van de VJK schrijft Geert Hamaker (lid van de Remonstranten in Den Haag) dat dit alles te maken heeft met ‘een meesterlijk vermogen om met de tijd mee te gaan’.

Natuurlijk wordt het eeuwfeest groots gevierd. Met een kerstdienst met kerstspel in de remonstrantse kerk in Rotterdam op zaterdag 15 december 2018. En met een feestdag op zondag 26 mei 2019 op het eigen terrein in Stegeren, waar de kampen vanaf 1956 plaatsvinden. In de tussenliggende periode zijn er fiets- en wandeltochten van Vrouwenpolder in Zeeland waar de eerste kampen georganiseerd werden naar Stegeren. Hierbij zal De Gouden Olielamp meegedragen worden, als een ‘olympisch vuur’ dat altijd blijft branden.

Doe mee!
Honderd jaar VJK –  een wel héél bijzondere mijlpaal! Voor wie meer wil weten en voor aanmelding: kijk op https:100jaar.vjkkampen.nl.

Annegien Ochtman-de Boer
voorzitter Stichting tot Steun aan de Vrije Jeugdkerk en – kampen

Zie ook

Het gezicht van Jan Berkvens
24 september 2018

Het gezicht van Jan Berkvens

Je zou hem een late roeping kunnen noemen. Alhoewel, Jan Berkvens (1972) werd al vroeg geroepen alleen hield hij toen zijn oren dicht. Na een hele carrière op het terrein van onderwijs en onderwijsontwikkeling, maakt hij nu een switch. Hij volgt al een jaar voltijds de opleiding tot predikant aan het Seminarie, de afronding duurt nog een jaar… Lees verder

Lesbos, het begin of het einde van Europa?
5 september 2018

Lesbos, het begin of het einde van Europa?

De remonstrantse diaconale instelling Geloof en Samenleving is betrokken geraakt bij Movement on the Ground (MOTG), een jonge ngo opgericht door Johny de Mol. Tijdens zijn vakantie op Lesbos heeft hij vluchtelingen uit het water gehaald en vervolgens MOTG opgericht. Omdat G&S een van de donoren is van MOTG werd ik dringend verzocht om zelf naar Lesbos te komen. Dat heb ik deze zomer gedaan… Lees verder