Redactioneel Praten over ongeluk
Foto: Allard Willemse

Redactioneel Praten over ongeluk

 

Geluk is niet vanzelfsprekend. Pas wanneer we aandacht durven te besteden aan ongeluk of ongelukkig zijn en elkaar daarin kunnen vasthouden, kunnen we verder komen. Het werk van moderne psychiaters als Dirk De Wachter roept daartoe op. In dit nummer wordt het thema ongelukkig zijn vanuit verschillende invalshoeken bekeken. De theoloog Ruard Ganzevoort verklaart dat theologie hier weinig biedt. Slechts het omarmen van het leven helpt. De jonge proponent Joël Vlasblom denkt verder na over dit thema aan de hand van het door oudere remonstranten veel gelezen boek van Harold Kushner, ‘Als het kwaad goede mensen treft’. Het werk van De Wachter is onder leiding van Peter Korver besproken in De Kapel in Hilversum. Ineke Ludikhuize interviewde een psychologe van 113 over zelfmoordpreventie. Zij schrijft ook over de vraag hoe je op een gezonde manier ongezond kunt zijn. Eginhard Meijering vertelt hoe de Duitse theoloog Eugen Drewermann hem geholpen heeft om diepe gevoelens van angst ruimte te geven in de prediking.

Aandacht is er verder voor de overleden oud – algemeen secretarissen Mijnke Bosman-Huizinga en Jan-Willem Nieuwenhuijsen. Albert Klok heeft afscheid genomen als dienstdoend predikant. We zien hem weer terugkeren in prachtige foto’s. Zo zult u in de vernieuwde, ‘Dikke AdRem’ meer nieuwe rubrieken aantreffen. Tenslotte ontvangen we in een interview met Johan Goud een voorproefje van een nieuwe reeks artikelen van zijn hand.

Juist nu AdRem grote veranderingen ondergaat, vragen we u om vrijmoedig mee te blijven denken. Schroom niet om te mailen als u met ons wilt meedenken!

Bij dit nummer ingesloten vindt u een brief waarin we u vragen om bij te dragen aan de kosten. Remonstranten ontvangen het blad automatisch en gratis. Maar om het blad te blijven maken en te blijven verfraaien is wel geld nodig. Elke bijdrage is daarbij van harte welkom!

Tjaard Barnard, hoofdredacteur
barnard@remonstrantenrotterdam.nl

Zie ook