Mijn God laat vrouwen voorgaan #dag van een dominee

Mijn God laat vrouwen voorgaan #dag van een dominee

Wat doet een dominee de hele dag? Rachelle van Andel, innovatiepredikant in Eindhoven en studentenpastor in Maastricht, laat ons meekijken.

Na mijn koffie en reflectie (Foto 1) op de dag start ik vaak met vergaderingen met mijn team in Eindhoven of Maastricht.  Een van de vergaderingen is de maandelijkse vergadering met het MT (managementteam) van het SSC (Studenten Service Center) waaraan ik deelneem met andere afdelingshoofden. Als predikant en studentenpastor sta ik dicht bij het leven van jonge mensen. Niet alleen help ik hen in hun zoektocht naar hun eigen stem, maar ben ik in mijn positie ook in staat om op te komen voor hun belangen binnen en buiten de universiteit.

‘s Middags heb ik twee pastorale gesprekken (foto van dijkje) en een afspraak met de directeur van het museum aan het Vrijthof. (foto 2: lopend naar mijn werk) Onverwachts komt er nog een derde gesprek bij. Het gaat om een student die te maken heeft gekregen met racisme. Het raakt mij dat er weinig begeleiding voor hen is. We blijven vaak hangen in grote tegenstellingen waarin we elkaar niet kunnen vinden. Maar hoe kunnen we ruimte maken voor wonden van racisme? Dat is voor mij ook een pastorale vraag.  (foto 3: een van de activiteiten over dit thema?)

Voor het museum aan het Vrijthof heb ik een projectplan geschreven om studentenparticipatie te bevorderen bij de fototentoonstelling die in het najaar geopend wordt: ‘survivors’ – faces of life after the holocaust’. Het museum zoekt naar manieren om de tentoonstelling te verbinden aan thema’s en vraagstukken van nu (zoals polarisering). Mijn inbreng is positief ontvangen, en ik heb groen licht gekregen om het plan verder uit te werken!

Tussendoor belt onverwachts een vriendin. Haar dochter Iris is inmiddels al aardig groot geworden en begint te babbelen. Ik gun mezelf even een half uurtje in onze prachtige tuin in Maastricht en ben dankbaar dat zij in mijn leven is. (foto 4) Aan het eind van de dag heb ik nog een overleg met een van mijn studenten uit Eindhoven. Met de student uit India bereid ik onze Misfits stadswandeling female rebels en role models voor. Het thema van deze maand heb ik gekozen om aan te sluiten bij internationale vrouwendag. Mijn God laat vrouwen voorgaan en dat mogen we best laten zien. (foto 6)

Naast studenten werk ik op de dag zelf samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Geloofspraxis gelinkt aan een actueel thema komen samen: Misfits (met een knipoog) worden in het licht gezet. Mensen met verschillende achtergronden kunnen elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Onze activiteiten zijn inmiddels een succes geworden in Eindhoven!

In de trein heb ik nog een laatste gesprek met Tusiwe uit Zuid-Afrika voor een panel van de Graal voor de Verenigde Naties dat wij samen online modereren. De volgende dag hebben we een eerste gesprek met hen. Verschillende jonge vrouwen uit de hele wereld doen mee. Hoe kunnen we zorgen dat hun stemmen tot hun recht komen? Een mooie uitdaging. (foto 5)

Eigenlijk was ik nog niet uitgepraat, maar het is wel tijd om nu wat te eten. Inmiddels ben ik bij mijn vriend in Maarssen. We hebben een Indiase familie op bezoek. Zelf lukt het me lang niet altijd om op tijd te stoppen met werken, maar de paratha’s die mijn Indiase vriend maakt kan ik moeilijk weerstaan.

Rachelle van Andel

Zie ook