Proza van de CoZa: Inspiratie

Proza van de CoZa: Inspiratie

In mijn baan mag ik in vele keukens kijken. Soms geniet ik van één van de vele inspiratiebronnen die de Remonstranten aanbieden: een dienst, een lezing, een boek, een blog, de AdRem. Vaker nog spreek ik remonstranten vanuit hun functie in een kerkenraad of in een taakgroep. En dat inspireert ook. Er is doorgaans zoveel energie voelbaar en er wordt zoveel moois aangeboden, dat voelt rijk. Soms wordt er samengewerkt met vrijzinnige partners en ook daar zit vaak positieve energie: waar op een goede manier de krachten worden gebundeld ontspruiten vaak mooie ideeën. Ik denk dan aan bijvoorbeeld het programma ZielZin in Nijmegen, aan webinars die georganiseerd worden met de doopsgezinden, maar ook aan – vaak kleine – gemeenten die samenwerken met andere denominaties.

De inspiratie en energie die ik hiermee opdoe kan ik goed gebruiken in mijn baan. Als algemeen secretaris ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het landelijk bureau en ben ik adviseur van het landelijk bestuur (de CoZa). Alles wat ik zie en hoor neem ik mee naar de tekentafels en de bestuurstafel. Als ik tekentafels zeg, dan bedoel ik de verschillende werk- en taakgroepen waar ik aanschuif. Deze zijn bezig met vragen als ‘hoe verwoorden we nu wat ons remonstrants gedachtegoed is; hoe geven we het remonstrants gedachtegoed door; welke inhoudelijke activiteiten kunnen we ontwikkelen, zodat leden, vrienden en geïnteresseerden zich verrijkt blijven voelen, of beter: nóg meer geïnspireerd worden; hoe zorgen we voor externe gerichtheid en voor innovatie van het aanbod.’

De resultaten van de tekentafels zijn weer inspiratie voor de bestuurstafel. Daar leeft de vraag hoe we slim en goed kunnen organiseren zodat we, ondanks de zorgen die er zijn door vergrijzing, toch toekomst bieden voor de Remonstranten. We stimuleren daarbij regionale interactie en daar zijn mooie voorbeelden van. Zo hebben de voorzitters van de gemeenten in Zuidwest – Nederland elkaar al een aantal keer opgezocht om te zien waar ze elkaar kunnen helpen en versterken. Utrecht en Schoonhoven bundelen de krachten. En niet alleen leidt dat tot ideeën over slimmer organiseren, maar ook tot het versterken van het regionale aanbod.

Mocht u op zoek zijn naar inspiratie, kijkt u dan ook eens op onze website www.remonstranten.nl . Daar staan wekelijks nieuwe blogs en ook is daar een agenda te vinden van landelijke en lokale activiteiten waar u van harte welkom bent.

Het kan natuurlijk zijn dat u zorgen heeft of zelf ideeën heeft over organisatie of activiteiten. Aarzelt u niet om ons te bellen of te mailen. U kunt ons altijd bereiken via info@remonstranten.org.

Annemarie Gerretsen
Algemeen secretaris

 

 

 

 

 

Zie ook