Redactioneel  ‘Luisteren naar God’

Redactioneel ‘Luisteren naar God’

‘Het is alsof je ons vraagt wanneer we voor het laatst seks hebben gehad en ook nog eens wilt weten hoe het precies ging’, zo becommentarieerde Nelleke Viëtor de vraag die we aan ons discussiepanel hadden voorgelegd. ‘Eigenlijk stel je voor vrijzinnigen impertinente vragen!’ Inderdaad, Michel Peters en ik waren ons zeer bewust geweest van het lastige van onze vraag: ‘Waar en wanneer hebben jullie voor het laatst God ontmoet? Hoe zag die ontmoeting er dan uit?’

Vrijzinnigen zijn bijzondere gelovigen. Vaker weten ze veel beter wat ze niet geloven, dan wat ze wel geloven. Over je geloof spreken is iets wat we vaak lastig vinden. Veel Remonstranten vallen zelfs hun predikant daar niet mee lastig. Het moet niet te gek worden… Tegelijkertijd zit er achter deze voorzichtigheid vaak een heel bijzonder geloof of vroomheid. Alleen voldoet het niet direct aan het vaste beeld dat anderen (ook wijzelf?) hebben van wat geloven zou moeten zijn: zeker weten!

In dit nummer proberen we een breed palet te schetsen van hoe vrijzinnigen luisteren naar God. Zonder ook maar een ogenblik iets zeker te weten – of te durven zeggen dat we iets gehoord hebben – komt er zomaar veel inspiratie boven. In de ontmoeting met mensen, in de schoonheid van de schepping of de cultuur, maar vaak ook in de stilte klinkt iets door dat ons zin geeft.

Hopelijk biedt dit nummer, met zijn nadruk op het luisteren, ons een perspectief op wat er te horen kan zijn. Nodigt het ons uit om mee te luisteren en wellicht daarna ook stem te geven aan wat wij gehoord hebben. Want laten we eerlijk zijn, misschien is dat wel de grootste makke van ons soort geloofsgemeenschap. Hoewel we gemeten aan ons kleine aantal zielen toch zeer veel in de media te vinden zijn, als het om de echt belangrijke dingen gaat, laten we nog steeds te weinig van ons horen.

We wensen u een inspirerende zomer!

Tjaard Barnard, hoofdredacteur
barnard@remonstrantenrotterdam.nl

 

Zie ook

Kefah Allush: ‘Pas de deux’ voor de camera   
1 juni 2021

Kefah Allush: ‘Pas de deux’ voor de camera  

Op een zonnige woensdagmiddag spraken Yvonne Hiemstra en Michel Peters met Kefah Allush, interviewer en programmamaker bij de EO, over de waarde van het luisteren. Een gesprek over de kracht van verwondering en de zoektocht naar die ander… Lees verder

Halleluja-momenten van lezers
21 april 2022

Halleluja-momenten van lezers

Onze lezers beschrijven hun hallelujah-momenten… Lees verder