Muziek tijdens de dienst

Muziek tijdens de dienst

Deze keer een inkijkje in de week van Jan Pieter Lanooy (1993), de nieuwe organist van Vrijburg. Hij behaalde in 2019 zijn Master Orgel op het conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy. Daarnaast studeerde hij Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de universiteiten van Leiden en Utrecht.

Maandag
De week begint maandagochtend om negen uur met een Zoomvergadering over de doopdienst van aankomende zondag en de diensten tijdens de Goede Week en Pasen. Samen met de predikanten en cantrix Kaiyi Min stellen we de liturgieën samen. De predikanten vertellen welke thema’s en lezingen ze gekozen hebben voor de diensten. Ik doe suggesties voor liederen en Kaiyi kijkt naar de rol van de cantorij.

Woensdag
Op woensdagavond vindt elke week de cantorijrepetitie plaats in de kerkzaal van Vrijburg. Dertig zangers komen samen om het repertoire voor de komende diensten in te studeren. Vandaag begeleid ik dan vanaf het orgel en de piano. We beginnen altijd met bewegings- en stemoefeningen. Hoewel ik niet hoef te zingen, doe ik wel mee! Ik spreek met Kaiyi het tempo van de stukken af, want als begeleider moet ik wel synchroon lopen met het koor. Halverwege de repetitie is er koffiepauze om gezellig bij te kletsen. Wat is het toch fijn om bij elkaar te zijn na de corona-lockdown!

Vrijdag
Op vrijdag bereid ik altijd de dienst voor op mijn huisorgel. Deze is elektronisch, dus ik kan met koptelefoon op oefenen terwijl mijn partner in dezelfde kamer thuis werkt. Ik bedenk hoe ik de liederen ga begeleiden door een voorspel te kiezen dat past bij de sfeer van het lied. Ook de registraties (klankkleuren) stem ik af op het thema van het lied. Ten slotte kies ik een orgelsolowerk dat ik voorafgaand aan de dienst zal spelen. Deze keer wordt het een bewerking van het dooplied Liebster Jesu, wir sind her van Max Reger.

Zondag
Op zondag sta ik om zeven uur op om de autorit van mijn woonplaats Arnhem naar Amsterdam te maken. Met Radio4 op de achtergrond is het prettig wakker worden. Eenmaal aangekomen, stem ik het orgel en doen we een laatste doorloop van de stukken met de cantorij. Predikant Joost Röselaers heeft nog een verzoek om na het gebed – dat over de oorlog in Oekraïne gaat – het lied Dona Nobis Pacem te zingen. Kaiyi en ik vinden het zeer passend en we oefenen dit lied samen met de gemeente vlak voor aanvang van de dienst. Vanwege de doop van vier kinderen zit de kerk stampvol en er wordt enthousiast meegezongen. Mooi dat dit allemaal weer kan!

Zie ook

Theologie van mens en dier
16 oktober 2019

Theologie van mens en dier

Vasalis schreef in 1937 een gedicht, Het Ezeltje. Bij een avondwandeling ziet ze het jonge dier staan en het confronteert haar als bij blikseminslag met iets in zichzelf: ‘Een pijnlijke herinnering: zo ben ik vroeger ook geweest. Die gaafheid en zachtzinnigheid, onzware ernst en droomrigheid’… Lees verder

De vergetelheid: 1979
23 maart 2021

De vergetelheid: 1979

Snuffelend in de kelder vond ik een ‘links doosje’ met brochures van het Interkerkelijk Vredesberaad, Kairos, de Wereldraad van Kerken en andere organisaties, met onderwerpen als: de wapenwedloop; Zuid-Afrika, wij en racisme; kerk en verzet in Namibië; Shell, smeer ‘em!; armoede en afhankelijkheid (over de schuldenlast aan het Westen)… Lees verder