Redactioneel De Geest

Redactioneel De Geest

In de belijdenis uit 2006 staat de Geest op de eerste plaats. Na het antropologisch vloertje is het het eerste wat opvalt. De Geest gaat vooraf. De Geest verbindt ons met geïnspireerden buiten het christendom. Pas daarna spreken we over de Zoon en de Vader. Van buiten naar binnen! In ons drieluik hebben we het anders gedaan, we zijn de traditionele weg gegaan. Niet om afscheid te nemen van het vernieuwende van de belijdenis, maar gewoon, omdat het goed bekte en omdat op die manier het Paasnummer over de Zoon kon gaan.

In dit nummer leest u over de Geest. Opvallend is hoe een aantal auteurs artikelen schrijft over verontrusting. De Geest maakt het ons niet gemakkelijk. Hij haalt ons uit onze comfortzone. Rond Pinksteren is er in vrijzinnige kringen één grote verleiding, namelijk om het vooral niet over de Geest te hebben, maar wel over alles wat creatief en in beweging is. Foeke Knoppers zegt het scherp in zijn interview. Waar is de verbinding met Christus?

Dat vinden we moeilijk. Dit jaar treden we graag buiten deze comfortzone en vragen we ons gewoon af wat het goddelijke van de Geest is. Wat ons bindt aan een Geest die bij Jezus hoort. Wat ook de verbinding is door een Geest die al 2000 jaar aan het werk is in een kerk die een hoge mate van continuïteit heeft. Zoals in de hele reeks moeten we ons verhouden tot wat vóór ons is gezegd en voor generaties christenen van waarde is geweest. En misschien laat de Geest ook ons zien, dat het nog steeds van waarde kan zijn!

Tjaard Barnard
Hoofdredacteur, barnard@remonstrantenrotterdam.nl

Het volgende nummer van AdRem verschijnt op 4 juli

Zie ook

Vliegen in zekerheid
29 januari 2020

Vliegen in zekerheid

Met de geboorte van Jezus begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal van God en zijn mensen. Dit nieuwe hoofdstuk gaat over leven zonder angst en begint met vier keer ‘wees niet bang’… Lees verder

Ongezond gelukkig
4 maart 2020

Ongezond gelukkig

Niet de afwezigheid van ziekte, maar aanpassing aan de situatie is het kernwoord voor een goed leven op oudere leeftijd. Zegt arts en onderzoeker Machteld Huber die het begrip ‘positieve gezondheid’ introduceerde. Ineke Ludikhuize kan er als mantelzorger uit de praktijk over meepraten… Lees verder