Redactioneel De Geest

Redactioneel De Geest

In de belijdenis uit 2006 staat de Geest op de eerste plaats. Na het antropologisch vloertje is het het eerste wat opvalt. De Geest gaat vooraf. De Geest verbindt ons met geïnspireerden buiten het christendom. Pas daarna spreken we over de Zoon en de Vader. Van buiten naar binnen! In ons drieluik hebben we het anders gedaan, we zijn de traditionele weg gegaan. Niet om afscheid te nemen van het vernieuwende van de belijdenis, maar gewoon, omdat het goed bekte en omdat op die manier het Paasnummer over de Zoon kon gaan.

In dit nummer leest u over de Geest. Opvallend is hoe een aantal auteurs artikelen schrijft over verontrusting. De Geest maakt het ons niet gemakkelijk. Hij haalt ons uit onze comfortzone. Rond Pinksteren is er in vrijzinnige kringen één grote verleiding, namelijk om het vooral niet over de Geest te hebben, maar wel over alles wat creatief en in beweging is. Foeke Knoppers zegt het scherp in zijn interview. Waar is de verbinding met Christus?

Dat vinden we moeilijk. Dit jaar treden we graag buiten deze comfortzone en vragen we ons gewoon af wat het goddelijke van de Geest is. Wat ons bindt aan een Geest die bij Jezus hoort. Wat ook de verbinding is door een Geest die al 2000 jaar aan het werk is in een kerk die een hoge mate van continuïteit heeft. Zoals in de hele reeks moeten we ons verhouden tot wat vóór ons is gezegd en voor generaties christenen van waarde is geweest. En misschien laat de Geest ook ons zien, dat het nog steeds van waarde kan zijn!

Tjaard Barnard
Hoofdredacteur, barnard@remonstrantenrotterdam.nl

Het volgende nummer van AdRem verschijnt op 4 juli

Zie ook

Waarom bleef je niet voor mij?
5 april 2022

Waarom bleef je niet voor mij?

Annemarieke van der Woude (1963), remonstrants predikant in Oosterbeek, vraagt zich af hoe vrij de keuze van kwetsbare ouderen is om zelf het moment van hun levenseinde te bepalen. Zij geeft het kabinet mee: Spreek niet langer over ‘voltooid leven’, maar over ‘levensmoe’. En, het belangrijkste: investeer in het leven, niet in de dood… Lees verder

In stilte verwijlen bij God
28 februari 2022

In stilte verwijlen bij God

Claartje (Marina) Slootmans was van 1997 tot 2016 Remonstrants predikant in Vlaardingen, Eindhoven en Den Haag en besloot toen in te treden in een contemplatief klooster in België. Inmiddels heeft ze het klooster daar verlaten en woont ze sinds oktober 2020 in St. Agatha in een voormalig Kruisherenklooster in Noord-Brabant. Welke ervaringen heeft zij met stilte?.. Lees verder