Mijn God laat zich niet kennen

 

 

 

Word vriend
Mijn God laat zich niet kennen
Foto: Joe Desousa

Filosofie

Mijn God laat zich niet kennen

Mijn God laat zich niet kennen, maar wij kunnen onszelf aan de ander laten zien – in onze kwetsbaarheid en verdriet en medemenselijkheid. Wij kunnen onszelf laten zien als hongerig en dorstig naar gerechtigheid, op zoek naar vrede en geluk in een wereld vol van ongerechtigheid, onvrede en ongeluk. En zo ook de ander tegemoet treden. Dan begint er een nieuw verhaal, met nieuwe verantwoordelijkheden en een heel eigen plot. Als God zich niet laat kennen, willen wij naast elkaar staan en zorg dragen voor elkaar. De ander niet alleen laten staan, niet in zijn vreugde en niet in zijn verdriet. – Christa Anbeek, bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie

  • Blijf op de hoogte

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke dag iets leren is kennis. Elke dag iets loslaten is wijsheid

Elke dag iets leren is kennis. Elke dag iets loslaten is wijsheid
29 september 2016

Preek van de week: waar de Geest van God is, daar is vrijheid

Het is nog niet zo lang geleden dat een Nederlandse minister een pleidooi hield voor het afschaffen van de vrijheid van godsdienst. Wat mij betreft markeert dit pleidooi een triest dieptepunt in de afkeer van religie onder onze opiniemakers. Het leverde wel mooie woorden op als ‘poldertaliban’ en ‘refo-sharia’, maar daarmee is ook alles gezegd… Lees verder

Mijn God laat zich niet kennen
14 januari 2016

Mijn God laat zich niet kennen

‘Beste tekst tot nu toe. Voor twijfelende doordenkers’. Schreef Susien Lenselink op de Facebookpagina van de Remonstranten. Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Diverse mensen reageerden overigens negatief op deze uiting in de nieuwe campagne van de Remonstranten en dat is ook prima… Lees verder

Filosofie

‘Mijn God laat zich niet kennen’ kun je lezen als ‘mijn God is niet te doorgronden’ in de zin van ‘Zijn goddelijke wezen is voor een mens niet te vatten’, ‘God onttrekt zich aan de empirische waarneming’. Maar ook zit er in deze zin: ‘mijn God krijg je er niet onder’, ‘mijn God krijg je niet klein’.

Lees meer over Filosofie

Theologie

Kan de theologie God echt ‘in kaart brengen’? Een remonstrant weet: God laat zich in elk geval niet kennen in een pasklaar antwoord ‘op al uw vragen’.

Lees meer over Theologie

15 februari 2016

Mijn God laat zich niet kennen, maar houd je oren en ogen open!

Inderdaad.

Mijn God laat zich niet kennen, juist omdat veel mensen God wél denken te kennen.

Mijn God laat zich niet vangen in begrippen, bewijzen en systemen.

Is niet het antwoord op alle vragen, eerder zelf een vraag aan ons… Lees verder

Godsdienstwetenschap

Waar gaat moderne godsdienstwetenschap over? C.P. Tiele was èèn van de godsdienstwetenschappers van het eerste uur was, en dat is geen toeval.

Lees meer over Godsdienstwetenschap

Immanuel Kant: rationalisme

God laat zich niet kennen, maar laat zich wel denken. Doe als Kant, ‘denk’ God. Accepteer dat God niet te bewijzen en niet echt te kennen is, maar laat dat je niet weerhouden oog te hebben voor wat het rationele ontstijgt.

Lees meer over Immanuel Kant: rationalisme

11 augustus 2016

De wakeupcall van André Meiresonne

Mijn God laat zich niet kennen. Zo is remonstrant André grootgebracht. Helaas werkte dat averechts. Bekijk hier zijn verhaal:.. Lees verder

14 januari 2016

De preek van de week: mijn God laat zich niet kennen

De afgelopen weken heb ik met enige spijt geconstateerd dat ik mij in een onmogelijke positie heb gemanoeuvreerd door een kerkdienst aan te nemen in het kader van een reclamecampagne. De serie ‘De preek van de week’ is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken naar wat er zoal leeft bij remonstranten. Misschien bent u hier zelf wel omdat u zo’n reclamespotje op de radio hebt gehoord… Lees verder