Je zou verantwoordelijkheid kunnen omschrijven als de verplichting ervoor te zorgen dat datgene goed verloopt dat aan jouw zorg is toevertrouwd respectievelijk aan jou als taak is opgedragen.
Het is het antwoord dat jij geeft in een specifieke situatie die iets van jou vraagt. Verantwoordelijk zijn is wat anders dan je verantwoordelijkheid nemen. Waar ligt mijn verantwoordelijkheid en waar begint de jouwe?
Wie is verantwoordelijk voor de CO 2-reductie, wie voor wat er misging met de vreugdevuren op oudejaarsnacht in Scheveningen en Duindorp? Wie is verantwoordelijk voor het medicijntekort, wie voor de opname van vluchtelingen? Een kijkje in medialand levert talloze voorbeelden op van situaties waarin verantwoordelijkheid aan de orde is, vaak in politieke context. Of het nu gaat om de milieuproblematiek, de handhaving van de openbare orde of andere maatschappelijke misstanden. Maar ook als we naar ons eigen leven kijken speelt verantwoordelijkheid een rol, met dezelfde lastige kantjes als in de politiek: verantwoordelijk zijn is wat anders dan je verantwoordelijkheid nemen. Waar ligt mijn verantwoordelijkheid en waar begint de jouwe?
Mensen moeten zelfredzaam zijn. Dat is een gedachte die sinds enkele jaren gemeengoed is geworden onder politici en hulpverleners. En als burgers het zelf niet redden, dan zal de overheid hen stimuleren om zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan… Lees verder
Laatst zag ik het weer eens, dit maal toen ik op het eiland Texel verbleef: een groot bord in een weiland met de tekst ‘Jezus redt’. In een nummer over zelfredzaamheid dient een geloofsgemeenschap zich misschien ook te buigen over de vraag of wij onszelf redden, of dat Jezus ons zal redden… Lees verder