Jaarthema ‘Mijn held en ik’

Mijn held en ik

Jaarthema 2020/2021 

Na de viering van 400 jaar Remonstranten is het tijd terug te keren naar de bijbelse bronnen, in samenhang met ons eigen levensverhaal. Dat doen we met het jaarthema ‘Mijn held en ik. Bijbelse helden in het licht van ons eigen levensverhaal’.

Bijbelse verhalen, eeuwenlang doorgegeven, besproken en geïnterpreteerd, kunnen een verrassend zicht geven op ons eigen levensverhaal. Vanuit die overtuiging is een elftal vrijzinnige voorgangers aan de slag gegaan met een project waarin eigen ervaringen en ‘bijbelse helden’ met elkaar verbonden werden: Simson bijvoorbeeld, Jakob, maar ook de vrouwelijke schone uit het Hooglied en Judas. Immers, een held kan zeker in bijbels perspectief ook trekken van een antiheld vertonen. In dat project kwamen vragen aan de orde als: waarin verschilt een bijbelse held van andere helden? Kan een bijbelse figuur mij helpen om mijn eigen levensverhaal beter te verstaan? Wat doet de eigen context van de lezer (zowel individueel als collectief) met de leeswijze van de tekst? Kortom, wat is de meerwaarde van het gesprek tussen een lezer van nu en een specifieke bijbelse figuur? Hoe verlicht de held ons leven en hoe werpt de context waarin wij lezen een specifiek licht op de held?

  • Blijf op de hoogte

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

20 februari 2020

Superman is er niks bij!

Het thema van de komende Boekenweek luidt: ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Mooi thema, zouden helden daar ook onder vallen? In het boek Mijn held en ik passeren elf bijbelse helden de revue… Lees verder

Mijn held en ik. Autobiografisch bijbellezen.

Vers van de pers! Elf remonstrantse predikanten lezen een bijbels verhaal door een autobiografische bril. Ze verbinden hun bijbelse held met hun eigen levenservaringen. Het resulteert in mooie en indringende verhalen over verraad of angst, over ontluikende liefde of verwondering. Bestel nu!

Bestellen