27 december 2016

Jaaroverzicht 2016 – een hoop tranen, maar af en toe gelukkig een lach

Geschreven door Jaap Marinus
Remonstranten Foto: Jaap Marinus Jaaroverzicht 2016 – een hoop tranen, maar af en toe gelukkig een lach

Wat waren dit jaar de diepste dalen en de hoogste pieken? Waar hebben we smakelijk om gelachen en waar hebben we van genoten? Wat kunnen we leren van 2016 en wat nemen we daarvan mee? Belangrijke vragen die de koers mede kunnen bepalen én die af en toe een glimlach op je gezicht mogen toveren. Hierbij presenteren we: het Remo Jaaroverzicht 2016!

En wat was het een jaar. We namen afscheid van grootheden Cohen, Prince, Bowie en met kerst ook nog van George Michael. De vader van collega Tom Harkema overleed op 86-jarige leeftijd. Het euthanasiedebat werd hevig gevoerd. Aanslagen in Nice en Berlijn. Het schandaal rondom de Panama papers. Brexit, het Oekraïne-referendum, Trump en het vertrek van algemeen secretaris Tom Mikkers. Gelukkig was er ook plaats voor positief nieuws. Zo was er een hoop extra aandacht voor de preek op zondag door de Preek van de Week. Voorzitter van de CoZa, Cees de Monchy ontving de eervolle onderscheiding van officier in de orde van Oranje Nassau en predikant Joost Röselaers werd aangesteld als nieuwe algemeen secretaris.

Hoogtepunten

De belangrijkste dag van het jaar is voor Remonstranten toch wel de beraadsdag. Op 12 maart werd deze drukbezocht in Vrijburg te Amsterdam, gehouden met rabbijn, filosoof, psychotherapeut en schrijver Marc-Alain Oauknin, met als thema ‘Gidsen en Goeroes’. Het jaarthema van 2016/2017 werd vervolgens ‘Pleidooi voor vrijheid’ en in september verscheen de gelijknamige bundel, met diverse afleveringen van ‘De preek van de week’. Ook de wervingscampagne ging volle kracht vooruit: nieuwe posters op stations en in remonstrantse gemeenten. Onderwerpen waren de teksten op de posters en de ‘four freedoms’ van president Roosevelt.

Nieuw in 2016: vriendenwerving plaatselijke gemeenten: vrijwel elke gemeente deed mee. Dit zorgde voor elan, enthousiasme en reuring. Films, lezingen, meditaties, Facebook, website, advertenties, posters, bordjes op de kerk, commercials, het passeerde allemaal de revue. In 2017 weer! Het beleidsplan en dan vooral de campagne werd uitvoerig geëvalueerd onder remonstranten. Conclusie: dóórgaan met campagne voeren, het werkt! En tegelijk de oproep om goed naar inhoud en verbinding met plaatselijke gemeenten te kijken.

De posters waren ook binnen remonstrantse kring spraakmakend: meer dan veertig procent van de leden gaf de posters een 8 of hoger, 13 procent een 3 of lager! Gemiddeld een 7. Vrijwel alle remonstrantse gemeenten gingen met hulp van Landelijk Bureau over op de succesvolle, nieuwe website. Nieuwe vrienden bleven komen.

Google Analytics

Achter de schermen zijn we ook goed op de hoogte. Zo kunnen we bijna alles zien. Hoe populair het online archief van maandblad AdRem is bijvoorbeeld, inclusief verkeerde zoektermen als ‘ab rem’, ‘ad ren’, ‘ad tem’, ‘addrem’ en ‘aderm’. De remonstrantse gemeente Utrecht heeft het afgelopen jaar de meeste bezoekers van hun site naar de landelijke geleid.

Vanuit welke woonplaatsen werd de website het meest bezocht? Google weet het:

Opmerkelijk: meer Russen bezochten afgelopen jaar Remonstranten.nl dan Belgen.

De meesten van jullie waren het afgelopen jaar tussen de jaar 55 en 64 jaar oud. De meerderheid (61 procent) van de bezoekers was van het vrouwelijke geslacht, de rest was (en is waarschijnlijk nog steeds) man. 

Bloggende inspiratie

Van meet af aan werken we met vier categorieën om de blogs in op te delen: Remonstranten, voor remonstrants nieuws; actueel, voor blogs die aanhaken op de actualiteit; inspiratie voor de inspirerende – vaak korte – teksten; verdieping, voor de langere verdiepende stukken. Van deze vier zijn de verdiepende blogs het best gelezen. Dit was voornamelijk te danken aan de twaalf zondagen ‘Preek van de week’ met remonstrantse predikanten die zelf ook de bijbehorende radiocommercials inspraken. Hieronder vind je de tien best gelezen blogs van 2016, waarbij de eerste en de laatste hun succes voornamelijk danken aan de vele zoekers via Google:

 1. Betekenis belijdenis (Verdieping);
 2. De preek van de week: mijn God laat zich niet kennen (Verdieping);
 3. De preek van de week: mijn God kan tegen een grapje (Verdieping);
 4. De deur gaat dicht, maar het raam gaat open (Remonstranten);
 5. Remonstranten kopen aandacht voor hun preken. Nieuwe reclamecampagne start morgen! (Remonstranten);
 6. Vier de feesten van het licht, maar houd je ogen open in het donker! (Verdieping);
 7. De preek van de week: mijn God gelooft in mij (Verdieping);
 8. De preek van de week: mijn God begon met de oerknal (Verdieping);
 9. Twaalf Heilige Nachten staan de grenzen van het dodenrijk op een kier (Remonstranten);
 10. Spiritueel ontwaken. Hoe doe je dat? (Inspiratie);

Dit waren de blogs op volgorde van bezoekcijfers. De lijst met de grootste impact op sociale media ziet er heel anders uit. Dit waren de tien blogs waar jullie het meest over discussieerden en/of het meest werden gedeeld op Facebook en Twitter:

 1. Prachtige reclame voor de Remonstranten, dank u wel heren;
 2. Hoe nodig is het te geloven?
 3. Als God echt vader is dan is hij niet boos als een van zijn kinderen iets eerder thuis komt;
 4. Een wijze levensles van Mark Rutte;
 5. Murat zag geen andere weg;
 6. De Preek van de week: Mijn God begon met de oerknal;
 7. Wat zou Paulus van de boerkini zeggen;
 8. De Preek van de week: Mijn God laat zich niet kennen;
 9. De Preek van de week: Mijn God kan tegen een grapje;
 10. Vier tienermeiden zien het zo: Mijn God zit in mezelf.

Algemeen secretaris

Tom Mikkers vertrok halverwege het jaar bij de Remonstranten. Heel jammer voor ons, heel fijn voor de EO, waar hij programmamaker werd. Hoewel, niet alle EO-leden stelden dit op prijs, zie de diverse open, onaangename brieven. De Algemene Vergadering stelde unaniem Joost Röselaers aan als zijn opvolger. Hij liet dit najaar al flink van zich horen met optredens in ‘Het Vermoeden’, NRC en RTL Z. Welkom Joost!

Wat geloven wij?

Wat geloven die Remonstranten eigenlijk? Het is opnieuw de best-bezochte pagina. Daar waar de campagne nieuwsgierigheid aanwakkert, komt onze website met antwoorden. De pagina’s die hier onder aanschuiven zijn: Online archief AdRem, de blogs en Waar vind je ons.

Waar staan die Remonstranten nou eigenlijk voor?

De diversiteit binnen het kerkgenootschap van de Remonstranten maakt het soms lastig aan te geven waar we voor staan. “Eenheid in het nodige, vrijheid in het onzekere, in alles de liefde“, omvat misschien wel alles. Of misschien de prachtige belijdenis die we in zes talen op de website hebben staan? Toch valt er nog veel meer te zeggen en wat kunnen we dan beter doen dan Remonstranten zelf aan het woord laten en dat op video zetten? De eerste twee zijn geschoten en gedeeld in 2016, maar wij beloven: in 2017 volgen er meer!

Tot slot

Duizend woorden verder hebben we natuurlijk lang niet alles aan kunnen stippen van dit jaar. Gelukkig vergeet het internet nooit en kun je al onze blogs terugvinden op deze website. Wij ploppen de champagne en beginnen met een frisse algemeen secretaris voor een nieuw jaar vol actuele reflectie en verrassende inspiratie. Rest ons vanaf deze kant jullie een mooie jaarwisseling toe te wensen en een heel gelukkig en gezond 2017!

Over Jaap Marinus

Jaap Marinus

Jaap is projectfunctionaris Jonge Remonstranten (De Leven) en redacteur van Remonstranten.nl. Sinds september 2016 studeert hij Spiritual Care aan de VU en volgt hij het Remonstrants Seminarium.

Gerelateerd